Back in business vs Purgatoriul Falimentului, ediția a III-a
Fairsolve.com a fost partenerul celei de-a treia ediţii a conferinţei pe tema Insolvenţa -Back în business vs. Purgatoriul falimentului, organizată marti, 2 Septembrie 2014, la Hotel Marshal Garden din Bucureşti de Legal Magazin în parteneriat cu UNPIR și INPPI. La eveniment au participat peste 60 de invitaţi – practicieni în insolvenţă, preşedinţi de asociaţii profesionale, avocaţi, consultanţi fiscali, auditori financiari, bancheri, oficialităţi guvernamentale, presă economică.
Prima sesiune de discuții, moderată de Andreea Deli Diaconescu, Membru în Consiliul Științific al INPPI, i-a avut ca vorbitori pe Cristian Răvășilă, Director al echipei de servicii de restructurare a afacerilor, PwC România, Florin Dănescu, Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor și pe Mirela Iovu, Vicepreședinte, CEC Bank.
”Deși avem o lege nouă, Legea 85/2006 se va aplica în continuare pentru o lungă perioadă de timp pentru procedurile deja deschise. Astfel, vom avea două legi care vor funcționa în paralel. Codul Insolvenței a dorit să vină cu un echilibru pentru că Legea 85/2006 era văzută ca o lege a debitorului. Percepția începe să se schimbe. Față de perioada similară a anului trecut, în prezent, cererea de intrare în insolvență din partea debitorului este aproape inexistentă. Sunt înregistrate una sau două cereri pe săptămână din partea acestora”, a declarat Andreea Deli Diaconescu, Membru în Consiliul Științific, INPPI.
”Gradul mare al insolvenței din România generează neîncredere în rândul finanțatorilor. Principala frână în actul de finanțare este această procedură. Spun asta pentru că, potrivit BNR, gradul de reorganziare a fost anul trecut de 1,2%. Insolvența este un fel de chirurg care încearcă să salveze cât mai mulți pacienți. Practic, 98,8% dintre pacienți au murit pe masa de operație anul trecut. Dacă în urmă cu trei ani o companie din 30 intra în insolvență în România, în prezent ponderea este de o companie din 7”, a declarat Florin Dănescu Președinte Executiv, Asociația Română a Băncilor.
“Este adevărat că în primul semestru al anului 2014, se constată o contradicție a numărului de firme intrate în insolvență de 13,4%, diminuare determinată, cel mai probabil, de <<așteptările> mediului de afaceri de la noua lege a insolvenței, intrată în vigoare la finele lunii iunie a.c. Intrarea în insolvență a celor 27.000 de companii în anul 2013 a determinat pierderea a aproximativ 100.000 de locuri de muncă, peste 60% dintre acestea fiind concentrate în următoarele cinci sectoare: fabricarea produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, construcții, fabricarea substanțelor și produselor chimice, industria metalurgică. Impactul social al firmelor insolvente în anul 2013 este similar cu cel înregistrat de firmele intrate în insolvență în anul 2012, dar cu 41% mai mare comparativ cu 2011”, a declarat Mirela Iovu, Vicepreședinte, CEC Bank.
Cea de-a doua sesiune de discuții, moderată de Mircea Fica, Senior Editor, Legal Magazin – revista profesiilor liberale, i-a avut ca vorbitori pe Ioan Mărginean, Șef Serviciu Asistență Tehnică și Publicare Buletinul Procedurilor de Insolvență, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface, Florian Mateiță, Partener, RomInsolv și pe Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR.
”Estimăm ca în 2014 să scadă numărul insolvențelor cu 15% față de 2013. Cu toate acestea, comparativ, în Polonia sunt 1,6 milioane de companii, iar 800 sunt insolvente. În România, din 600.000 de companii, circa 28.000 sunt insolvente”, a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface.
”În ultima perioadă am avut 4 situații de reorganizare în cazul unor firme mari. Curând o altă firmă mare din portofoliul nostru îți va anunța ieșirea din procedură. În ceea ce privește IMM-urile care intră în insolvență, principala problemă este generată de planificarea strategică”, a declarat Florian Mateiță, Partener, RomInsolv.
”Nu înțelegem de ce nicio instituție a statului nu ia o măsură în ceea ce privește cele 180.000 de firme din România care de 5-6 ani au o cifră de afaceri zero. Asta înseamnă că aceste firme nu există. Este nevoie de curățarea rapidă a pieței de companiile ”bolnave””, a declarat Cristian Pârvan, Secretar General, AOAR.
Partenerii evenimentului au fost: CEC BANK, RomInsolv, Fairsolve, ContaRădulescu, Auto Schunn.
Legal Magazin – Revista profesiilor liberale
Revista LEGAL MAGAZIN este instrument real de lucru, atât pentru societăţile de avocatură cât și pentru mediul de afaceri din România.