Site-ul FAIRSOLVE.com foloseşte cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.      Închide notificarea
 
0721 438 668

PREŢ

REDUCERE

BINE DE ȘTIUT
Cumperi - licitaţie publică

Să nu îţi fie teamă să cumperi prin licitaţie publică! Lasă-i pe alţii să se teamă, iar tu adună roadele!

Chiar aşa este: cei mai mulţi dintre potenţialii cumpărători nu participă la licitaţii pentru că le este frică de proceduri, lichidatori sau executori sau, pur şi simplu, de modul de desfăşurare a licitaţiilor. Au impresia că îşi vor pierde banii sau timpul. Iar asta înseamnă că tu vei avea mai puţini concurenţi!

 
Bunuri vandute - licitatie

Mai devreme sau mai târziu toate bunurile scoase la licitaţie vor trebui vândute. Dacă ştii asta, deja poţi profita!

Procedurile de executare silită sau de faliment se închid doar prin lichidarea patrimoniului, aşa că bunurile trebuie vândute. Cum singura pârghie de temporizare a vânzării este preţul, acesta va ajunge până la acel punct în care devine atractiv. Dacă eşti informat şi nu ai prea mulţi competitori, poţi obţine rapid un preţ bun pentru bunurile pe care doreşti să le achiziţionezi.

 
Cerinte si reguli - licitatie

Nu ai nevoie de avocat, trebuie doar să înţelegi şi să respecţi cerinţele şi regulile licitaţiei.

Trebuie să ştii că interesul lichidatorului este să vândă bunul. Este posibil ca el să îşi dorească acest lucru mai mult decât vrei tu să îl cumperi, aşa că, de cele mai multe ori, te va sprijini în a înţelege ce ai de facut. În orice caz, citeşte şi tu cu atenţie toate documentele ataşate licitaţiei.

 
Regulament si Caiet - licitatie

Citeşte cu atenţie Regulamentul de Vânzare şi Caietul de Sarcini al licitaţiei! Ca să câştigi, trebuie să le respecţi cu sfinţenie.

Respectă toate regulile şi prezintă toate documentele necesare! Orice licitaţie presupune o competiţie, iar ceilalţi participanţi nu se vor sfii să te elimine dacă nu ai respectat regulamentul.

 
Regulament si Caiet - licitatie

Urmăreşte bunurile care nu se vând, preţurile vor scădea!

De cele mai multe ori, preţul de pornire al unei licitaţii este fixat prin intermediul rapoartelor de evaluare. Cum numărul de tranzacţii este nesemnificativ, iar valorile la care se raportează evaluatorii sunt de fapt preţurile cerute nu şi cele oferite, licitaţiile pornesc în ziua de astăzi de la preţuri ridicate faţă de aşteptările pieţei. Însă, regulamentele de vânzare prevăd scăderi şi cu până la 50% din preţul de evaluare!

 
Regulament si Caiet - licitatie

Un preţ mic atrage mulţi competitori! Eviţi competiţia dacă achiziţionezi atunci când preţul este convenabil pentru tine.

Este un factor psihologic de care se folosesc vânzătorii abili: preţul mic atrage mulţi competitori şi , odată începută licitaţia, tendinţa cumpărătorului va fi să lupte pentru achiziţionarea bunului pentru care a făcut deja un efort. Astfel, în mod frecvent, sub condiţia unui marketing adecvat, preţul ajunge la un nivel mai ridicat decât cel ce ar fi fost obţinut în condiţiile scăderii lente.

 
Regulament si Caiet - licitatie

Programează-te şi vizionează bunul! Se vinde pe principiul văzut-plăcut.

Aproape toate bunurile vândute din executari silite şi falimente sunt second hand. Astfel, că va trebui să le vezi, să le încerci, să le determini utilitatea şi funcţionalitatea, mai ales ca în aceste proceduri nu îţi este permis să te răzgândeşti odată ce ai adjudecat bunul. Asta dacă nu cumva eşti dispus să pierzi garanţia de participare la licitaţie care este de obicei 10% din valoarea de pornire.

 
Regulament si Caiet - licitatie

Bunurile se vând libere de sarcini, fără sechestre, ipoteci, gajuri. Astfel nu vei avea alte griji!

Un aspect extrem de important, peste care se trece de obicei cu uşurinţă în tranzacţiile obişnuite, mai ales în cele de maşini şi utilaje, sunt sarcinile ce pot greva bunul (gajuri, sechestre, somaţii etc) şi care îţi pot transforma viaţa într-un calvar: executare silită, deposedare, avocaţi şi alţi balauri juridici! Este important să ştii că bunurile ce se vând din executare silită şi faliment sunt libere de sarcini astfel încât să poţi avea o posesie liniştită asupra lor!

 
Regulament si Caiet - licitatie

Garanţia de participare la licitaţie se returnează celor care nu au câştigat. Întotdeauna!

Licitaţiile organizate de lichidatori sau executori prevăd în majoritatea lor covărşitoare, ca şi condiţie prealabilă de participare la licitaţie, plata unei garanţii. Garanţia reprezintă un procent din valoarea de pornire a licitaţiei (10%) şi este reţinută ca şi avans adjudecatarului (celui care câştigă licitaţia). Celorlalţi participanţi, în mod obligatoriu, garanţia le este returnată integral!

 
Regulament si Caiet - licitatie

Înainte de a semna, citeşte cu atenţie procesul verbal al licitaţiei! Corectează-l pe loc, dacă este cazul, pentru că el va stă la baza actului tău de proprietate.

Procesul verbal al licitaţiei este documentul prin care: a) se identifică proprietarul bunului şi dosarul în care are loc vânzarea; b) se determină cu exactitate îndeplinirea procedurilor premergătoare vânzării; c) se identifică cu exactitate bunul/bunurile; d) se nominalizează participanţii; e) se descrie derularea licitaţiei şi se identifică câştigătorul şi preţul de vânzare. Procesul verbal al licitaţiei va preciza şi faptul că garanţia a fost reţinută câştigătorului ca avans al preţului, dar şi termenul în care va trebui platită diferenţa, conform caietului de sarcini. După ce cumparatorul achită integral preţul, documentul de proprietate este Actul de adjudecare care atestă plată integrală a preţului şi transferul proprietăţii bunului către cumparător, act încheiat în baza Procesului verbal al licitaţiei. Aşa că, atenţie la datele de identificare! Numai aşa vei evita problemele juridice ulterioare!

 
Legalis.ro

Orice informaţie legislativă, la îndemână
www.legalis.ro