Site-ul FAIRSOLVE.com foloseşte cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.      Închide notificarea
 
0721 438 668

PREŢ

REDUCERE

23 aprilie 2014

Necesitatea unei platforme de tranzacţionări de bunuri provenite din insolvenţă şi rolul ei în economia românească

“Misiunea echipei Fairsolve.com este să contribuim esenţial la creşterea economică a României prin reinserţia rapidă a activelor în circuitul economic.” – Florian Mateiță

Când marii teoreticieni ai şcolilor economice contemporane vorbesc despre diferențele nivelelor de bogăție ale țărilor, acestia se referă, în esenţă, la productivitatea generală a muncii ce nu poate exista în absența bunurilor de capital utilizate din punct de vedere antreprenorial. În 2008, profesorul Jesús Huerta de Soto, în lucrarea “Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice”, afirma: “Distincţia fundamentală dintre societăţile bogate şi societăţile sărace nu provine din efortul mai ridicat pe care primele îl dedică muncii, nici măcar din cunoaşterea tehnologică mai amplă pe care o deţin cele dintâi. Dimpotrivă, aceasta este imputabilă în principal faptului că naţiunile bogate deţin o reţea mult mai extinsă de bunuri de capital, investită în mod adecvat din punct de vedere antreprenorial. Aceste bunuri constau în maşini, unelte, computere, clădiri, bunuri semi-fabricate, software etc., ele existând datorită economisirii anterioare efectuate de cetăţenii naţiunii.”

Astfel, pentru a genera alte bunuri de capital care să contribuie la prosperitatea economică a generaţiilor viitoare, activele deținute astăzi, observate la nivel macro, național şi mai puţin din postura proprietarilor individuali, trebuie păstrate şi reutilizate. Acest fapt este un indicator al drumului de urmat pentru sporirea avuţiei unei naţiunii: când fiecare companie vede clar necesitatea şi deține capacitatea de a-şi utiliza eficient patrimoniul, provocarea rămâne să păstrăm în circuitul economic și productiv bunurile proprietate a debitorilor falimentari.

Catalizăm circulaţia capitalului

În acest scop, am creat Fairsolve.com. Din dorința de a ne aduce contribuția la creşterea economică a României, am proiectat și implementat platforma de licitaţii online care asigură trecerea uşoară a activelor către utilizatorul final. Gândirea din spatele proiectului este una demonstrată științific: oprim degradarea activelor prin vânzări rapide, la nivel naţional, apoi impulsionăm reluarea activităţilor, deci limităm pierderile şi deblocăm noua creditare, corelată cu economisirea şi creşterea de productivitate. Impulsionăm astfel o colectare rapidă a creanţelor și catalizăm circulaţia capitalului.

Practicianul în insolvenţă  adoptă, consultând în prealabil creditorii, o strategie de revânzare pentru fiecare bun în parte. El garantează “marketingul ” impus de lege, însă demersul sau se loveşte de un sistem de vânzare învechit, limitat geografic, inaccesibil publicului larg. După 5 ani de criză economică, consecințele încep să se vadă: sume imense rămîn blocate ca efect al netranzacţionării acestor bunuri.

Un instrument sigur cu o interfață user-friendly

Considerăm că bunurile vândute prin procedurile judiciare de insolvenţă şi executare silită trebuie să fie la fel de accesibile publicului larg, cel puţin la fel ca orice alt produs la mâna a doua. Astfel Fairsolve.com oferă cumpărătorilor informaţii complete despre bunurile aflate la vânzare și o interfaţă securizată, prietenoasă şi intuitivă prin care oricine poate cumpăra fără efort, bunul de care are nevoie, la prețul corect.

Ca produsul să se vândă repede și la cel mai bun preț, practicienii în insolvenţă trebuie să fie prezenţi în piaţă pe întreaga durată a regulamentelor de vânzare, garantând prevederile legii și deţinând controlul deplin asupra acceptării participanţilor la licitaţie. Am construit astfel instrumente prin care practicienii actualizează uşor toate modificările, sunt în contact permanent cu potenţialii clienţi (primesc alerte pe email la modificările de stare ale fiecărei licitaţii). Licitaţiile care se închid fără câştigător sunt repuse în circuit aproape instantaneu, chiar și de pe smartphone. Mai mult, platforma oferă și funcţii care dau posibilitatea vânzătorului să permită accesul la licitaţie doar ofertanților care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute de regulament.

Practicienii în insolvenţă îşi pot gândi o strategie de dezvoltare a propriei afaceri folosind informaţiile din tabloul de bord al contului lor. Ei pot accesa indicatori cantitativi şi de eficienţă ai vânzărilor, selectabili pe intervale de timp, dar și indici actuali referitori la numărul şi valoarea activelor pe care le au la vânzare, variaţii de preţ şi alte elemente cu impact asupra deciziilor manageriale.

La rândul lor, creditorii pot centraliza toate datele unei licitaţii în care sunt implicați la nivel naţional. În cazul unor instituţii financiare ce au în garanţie un număr important de active ce urmează a fi valorificate prin intermediul Fairsolve.com, acestea au posibilitatea să exporte în format excel (în vederea prelucrării) informaţiile necesare construirii unei strategii de vânzare a garanţiilor şi pentru fundamentarea politicilor comerciale, sau a celor necesare câştigarii de cotă de piaţă sau volum de vânzări credite.

În final, indiferent care ar fi strategia, proba finală este cea a pieţei. Preţul corect reflectat de de necesitatea şi raritatea bunului respectiv într-un anumit moment, este influenţat de expunerea corectă a bunului, de calitatea informaţiilor referitoare la acel bun şi de accesibilitatea procesului de vânzare-cumpărare. Altfel spus, o procedură de vânzare greoaie, neuzuală, poate îndepărta marele public chiar daca strategia de vânzare e potrivită pentru o licitație transparentă. Drept urmare, vom regăsi aceiași vânzători care, de-a lungul timpului, s-au familiarizat cu procedurile judiciare de vânzare a bunurilor, intermediari care vânează comisionul din revânzare prin reducerea prețului.

Valoarea bunurilor este dictată de piață

Un exemplu pentru fixarea prețului unui bun de către piață se regăsește pe Fairsolve.com. Mai multe licitaţii pentru vânzarea bunurilor aceluiaşi debitor au intrat în predeschidere simultan. Toate aveau ca preţ de pornire opinia evaluatorului. Cumpărătorii au cerut apoi informaţii suplimentare şi, după vizitele la faţa locului, au început să se înscrie în licitaţie. Dintre toate bunurile, o semiremorcă a stârnit interesul în mod deosebit, şapte ofertanţi înscriindu-se la licitaţia online. După ce a verificat îndeplinirea condițiilor de participare, practicianul în insolvenţă a admis la licitaţie şase ofertanţi din ţară: Piteşti, Zărneşti, Satu Mare, Topliţa- Harghita şi Bucureşti. După două ore de la deschidere licitaţia a urcat cu 243 de paşi, iar preţul final de vânzare a fost cu 340% mai mare decât cel de pornire.

O licitație online rezolvă imediat o problemă logistică importantă: reunirea a şase competitori în același loc, înregistrarea într-un proces verbal a 243 de paşi). Dinamica preţului şi desfăşurarea efectivă a licitației confirmă capacitatea pieţei de a oferi preţul corect pentru fiecare bun în parte, atunci când se respectă condiţiile enumerate anterior: marketing adecvat, transparenţă şi modalitate facilă de vânzare.

Aceleași reguli sunt aplicabile și vânzărilor prin licitaţie a activelor specializate, de valoare mare. Într-o licitație din 2013, după o campanie de marketing direcţionată către companiile de transport fluvial, sunt acceptați doi ofertanţi. Aceștia ridică în opt pași preţul de adjudecare cu 16%, ceea ce, în valoare absolută, reprezintă un beneficiu pentru creditori de 80.000 euro.

În acest context, Fairsolve.com reprezintă un instrument de lucru, o platformă modernă care dă structură și coerență informaţiei, valorificând-o în interesul profesioniştilor. Fairsolve.com este singurul instrument care utilizează infrastructura de excepţie a României (internetul) şi conectează business-ul practicienilor în insolvenţă la domeniul cu cea mai rapidă creştere din toate timpurile –vânzările şi marketingul online.

 

Un articol redactat de Florian Mateiţă şi publicat pe Legal Magazin numărul 4, aprilie 2014.