Site-ul FAIRSOLVE.com foloseşte cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.      Închide notificarea
 
0721 438 668

PREŢ

REDUCERE

19 iunie 2013

Meşterul Manole şi insolvenţa

Florian Mateiţă explică mecanismul insolvenţei, comparând economia cu un organism viu. - See more at: http://fairsolve.ad-city.ro/analize/mecanismul-insolventei-solutia-tehnologiei_6#sthash.SaSi2klX.dpuf
Florian Mateiţă explică mecanismul insolvenţei, comparând economia cu un organism viu. - See more at: http://fairsolve.ad-city.ro/analize/mecanismul-insolventei-solutia-tehnologiei_6#sthash.SaSi2klX.dpuf

Florian Mateiţă explică cauzele insolvenţei, comparând procedura insolvenţei cu celebra baladă a Meşterului Manole.

Dacă vorbeşti despre opere măreţe şi muncă, despre febra creaţiei şi jertfă, îţi este greu să nu aminteşti de Meşterul Manole.  
Legenda are două puncte de sprijin: obligativitatea finalizării „monastirii” şi febra creaţiei de care sunt cuprinse toate personajele. De aici, tot firul epic, trăirile şi destinele personajelor sunt captive fazelor de construcţie, similare cu trăirile corporatiste din zilele noastre atunci când contribuim la construirea şi consolidarea patrimoniului firmei unde lucrăm.
Legenda ni-l prezintă pe Meşterul Manole ca fiind cel mai priceput, fiind încă de la început caracterizat direct prin comparaţie cu ceilalţi meşteri: "Nouă meşteri mari/ Calfe şi zidari/ şi Manoli, zece,/ Care-i şi întrece". Deducem că Manole a fost recrutat ca fiind un meşter experimentat, care a dus la bun sfârşit toate proiectele sale astfel încât Negru-Vodă nu pune la îndoială îndemânarea meşterului şi a echipei sale atunci când îi încredinţează „cea monastire,/falnică zidire,/monastire naltă,/cum n-a mai fost altă”.
De la arhaica organizare de şantier, ne întoarcem privirea către clădirile de birouri, halele industriale şi şantierele zilelor noastre. Noul Meşter Manole, împreună cu cei „nouă meşteri mari/garantaţi şi chirografari”, lucrează asiduu şi crează astăzi plusvaloare încorporată în produsele şi serviciile cerute de Negru Vodă.
Deşi toate indiciile tehnice şi de competenţă arătau că proiectul va fi realizat, iată-l pe Manole ajuns într-un impas al procesului de construire, punct în care “orice lucra,/Noaptea se surpa!/A doua zi iar,/A treia zi iar,/A patra zi iar/Lucra în zadar!”. Din acest moment, fiecare personaj, în dorinţa de a atinge obiectivul planificat, se poziţionează cum crede mai convenabil: Negru-Vodă ameninţă meseriaşii cu zidirea de vii, cei 9 meşteri mari, calfe şi zidari, continua lucrul tremurând în timp ce “Manoli sta,/Nici că mai lucra,/Ci mi se culca/Şi un vis visa”…

Gata, împotriva Meşterului Manole s-a deschis procedura!

Cauzele insolvenţei nu indică vinovăţia lui Manole deşi, la o privire mai atentă, cel puţin patru zile „a dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi”. Balada sugerează că nu suntem în faţa unei greşeli umane care să poată fi remediată, astfel că este nevoie de contactul lui Manole cu divinitatea, cea care pare a împiedica creaţia. “O şoaptă de sus” îi certifică Meşterului singura variantă care permite continuarea lucrării: jertfa uneia dintre soţiile sau surorile membrilor echipei. Sau haircut-ul, pentru că astăzi, actul creator la care participă Manole necesită, pentru reorganizare, o jertfă comercială care se cuantifică în bani şi active.
La fel ca în baladă, soţia Meşterului Manole nu este osîndită sa fie jertfită. Oricine dintre cei aflaţi pe tabelul creanţelor s-ar fi apropiat în acea dimineaţă de zidărie trebuia să fie sacrificat. Manole ştie acest lucru, aşa că tulburat, se revoltă în faţa destinului, cade în genunchi şi invocă o ploaie de motive în contestaţii şi acţiuni, toate menite să întoarcă haircut-ul din drum. Dar, valoarea mică de evaluare a activului deţinut de Meşter în procedură (la fel ca dragostea Anei din baladă), va răzbi şi nu poate să întoarcă din drum jertfa ce urmează a sta la baza reorganizării.
Apoi, după săvârşirea jertfei, în mod previzibil, cuprins de aceeaşi febră a creaţiei “Manea ofta/Şi se apuca/Zidul de zidit,/Visul de-mplinit.”
Legea insolvenţei este o procedură a jertfei şi a compromisurilor care se preocupă de viitorul construcţiei şi nu de soarta constructorului. Echipa care nu reuşeşte să finalizeze “locaşul de pomenire” nu este tolerată, iar asta este arătată de Negru Vodă încă din start: “îi va zidi de vii/chiar în temelii”. Există un singur interes al comunităţii, cel de a ridica “Monastire naltă/
Cum n-a mai fost altă” astfel că patrimoniul nefinalizat este luat din mâinile care l-a plămădit şi este predat spre creştere şi desăvârşire unui alt Meşter Manole. Poate de aceea, M.Eliade afirmă în „Comentarii la Legenda Meşterului Manole” (Humanitas 2004, p 28):
a. meşterii zidari sînt fiinţe superioare. Manole este o fiinţă superioară («genie») care are legături cu divinitatea;
b. zidarii sînt siliţi prin meşteşugul lor să-şi sacrifice familiile


Iar eu, personal, consider că are dreptate.

Articol scris de Florian Mateiţă.

Florian Mateiţă - partener al Rominsolv SPRL şi fondator al Fairsolve.com