Site-ul FAIRSOLVE.com foloseşte cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.      Închide notificarea
 
0721 438 668

PREŢ

REDUCERE

03 iunie 2014

Cum facem, Şefu’? Rămâne la 13,6%?

Citeam ieri, 02.06.2014, un titlu de prima pagină a Ziarului Financiar:

„BNR dă drumul la marea curăţenie a băncilor. Bancherii au liber să scoată din bilanţuri neperformantele recunoscute ca pierdere”

Informaţia la vedere este că BNR a declanşat un plan de acţiuni pentru reducerea ponderii neperformantelor din sistemul bancar, plan agreat împreună cu FMI şi Comisia Europeană. Structurat în patru paşi, planul are ca scop curăţarea bilanţurilor de creditele neperformante şi forţarea băncilor să provizioneze, parţial sau integral, creditele neperformante.

Ţinta acestui demers este „scăderea ratei creditelor proaste din sistem de la cca 22,3% în martie, până la 13,6% la nivelul lunii octombrie” motivat de faptul că evoluţia anterioară a acestui indicator „au făcut ca sistemul bancar să fie perceput drept cel mai riscant din regiune, la concurenţă cu cel din Ucraina, imagine care afectează atît ratingurile individuale ale băncilor, cât şi pe cel suveran al României”.

Până aici, toate bune şi frumoase. Citit la suprafaţă, articolul scoate în evidenţă preocupările benefice şi eforturile centrate pe rezolvarea problemelor ţării care, iată, se puteau rezolva atât de simplu dacă conştientizam la timp că sunt doar „de natură contabilă” şi ţineau de interpretarea normelor IFRS. Speakerul BNR profită de ocazie şi acuză de nepricepere agenţiile de rating, vinovate de asocierea sectorului bancar românesc cu cel din Ucraina, apoi scoate în evidenţă dovezile de soliditate şi echilibru pe care aceste agenţii ori nu le-au văzut, or nu au vrut să le ia în seamă: gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este în România de 68% pe IFRS şi de 98% pe RAS. La valoarea din rapoartele de evaluare, bineînţeles.

Deci, cum ar spune românul, „ţara arde şi babele se piaptănă”. În Grecia, de exemplu, realitatea confirmă că înăsprirea măsurilor de „albire” a economiei subterane luate în anul 2013, nedublate cu planuri de finanţare şi accelerare a activităţii economice, au condus la scăderea puterii de cumpărare a populaţiei cu exact suma care nu-i mai este la dispoziţie, respectiv, cu contravaloarea taxelor plătite statului. Trist pentru greci este că statul colectează banii pentru plata creditorilor internaţionali, lăsând oamenii în capcana cheltuielilor fixe mari, contractate când nu anticipau impozitarea.

În consecinţă, noi categorii de debitori au intrat în conflict cu creditorii locali, determinând astfel, conform unei ştiri din ziarul Bursa de săptămâna trecută, creşteri consistente ale indicatorilor la a căror îmbunătăţire lucrează toate băncile româneşti sub atenta supraveghere a BNR: „rata creditelor neperformante din Grecia a crescut în primul trimestru din 2014, depăşind 30% din portofoliile de împrumuturi ale băncilor locale, conform băncii centrale de la Atena.  În intervalul ianuarie-martie 2014, rata creditelor neperformante din Grecia a ajuns la 33% din totalul împrumuturilor, de la 31,8% în ultimul trimestru din 2013. Credite neperformante acordate persoanelor fizice şi juridice din Grecia au depăşit 71 de miliarde de euro în intervalul menţionat.”

În România, dincolo de cei patru paşi care compun planul de curăţare a portofoliilor, pentru restul poporului, viaţa de zi cu zi în relaţia cu bancile nu suferă modificări semnificative. Cei care au credite şi nu le mai pot plăti, vor constata că vor continua să le fie urmărite garanţiile şi colateralul. Cei a căror avere este deja supusă procedurilor de executare silită sau lichidare judiciară, pot observa o menţinere a intensităţii acţiunilor de recuperare.

Cei care vor să se angajeze la un credit vor afla că băncile îi percep prin prisma ratei riscului de credit care, la valoarea de 32,60% publicată pentru luna martie de BNR în Raportul lunar, se menţine la cel mai înalt nivel de când este calculat acest indicator. Şi aceasta pentru că, aşa cum rezultă din concluziile publicaţiei BNR Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei din luna mai 2014„băncile au apreciat că riscul aferent IMM a continuat să crească (...). În ceea ce priveşte riscul asociat creditării corporaţiilor, acesta a înregistrat o scădere pentru prima dată în ultimii 2 ani.” În cazul persoanelor fizice, „băncile autohtone prognozează modificări nesemnificative asupra standardelor creditării imobiliare, în timp ce pe segmentul creditului de consum se anticipează o relaxare marginală a standardelor de creditare.”

Cei care doresc să cumpere un activ din executare silită sau faliment, vor afla că, doar pentru a arăta frumos în bilanţurile băncilor, activele pentru care debitorii au consumat resurse importante sunt blocate în proceduri de vânzare la un preţ care nu reflectă cererea pieţei ci nevoia creditorului garantat de acoperire a valorii garanţiei. Pentru acest motiv, activele nu produc, nu dau de muncă, nu acoperă creanţe, ci doar se degradează în aşteptarea atingerii echilibrului din bilanţul instituţiei de credit care să permită înregistrarea provizionului generat de preţul de piaţă. Doar că noi, ca popor, într-o etapă ulterioară de creştere, va trebui să ne împrumutăm pentru a le repune în funcţiune sau pentru a le cumpăra încă o dată. Bineînţeles, tot la bănci.

În consecinţă, cum multe nu sunt de făcut într-un sistem bancar solid şi echilibrat, trebuie să ne concentrăm pe îmbunătăţirea indicatorilor: interpretăm normele IFRS într-o tentă convenabilă, mutăm nişte cifre şi plimbăm ceva hârtii şi, iată, în octombrie 2014 vom avea exact rata de credite neperformante pe care am comandat-o! Cum adică, cât? 13,6%!

 

Articol scris de Florian Mateiţă.

Florian Mateiţă - partener al Rominsolv SPRL şi fondator al Fairsolve.com

- See more at: https://www.fairsolve.com/analize/determina-numarul-insolvente-spirala-autodistrugerii-economiei_15#sthash.RE6Nm47i.dpuf

Articol scris de Florian Mateiţă.

Florian Mateiţă - partener al Rominsolv SPRL şi fondator al Fairsolve.com

Articol scris de Florian Mateiţă.

Florian Mateiţă - partener al Rominsolv SPRL şi fondator al Fairsolve.com

- See more at: https://www.fairsolve.com/analize/intrebare-crescut-atat-putin-romaniei_26#sthash.PyIW344v.dpuf