Site-ul FAIRSOLVE.com foloseşte cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies.      Închide notificarea
 
0721 438 668

PREŢ

REDUCERE

30 aprilie 2013

Dosarul de insolvenţă Oltchim: Cine sunt responsabilii?

Gheorghe Piperea arată că situaţia în care se află Oltchim şi rezolvarea ei constituie un test pentru piaţa românească.

In dosarul de insolventa al Oltchim exista o asigurare de raspundere manageriala. Suma asigurata este de 10 milioane de euro. Aceasta suma este cu mult sub valoarea totala a prejudiciului cauzat creditorilor. Suma totala a datoriilor Oltchim este, conform tabelului preliminar al creantelor, de 793 mil euro. Avind in vedere ca se asteapta un grad mediu de recuperare a creantelor de maxim 25-30%, se poate vedea simplu amploarea prejudiciului total.

Cum in raportul asupra cauzelor insolventei Oltchim s-au indicat persoanele vinovate de insolventa - in principal, directori si membrii CA ai Oltchim - este limpede ca urmeaza incasarea acestei sume asigurate. Va fi, probabil, primul caz de asemenea tip din Romania, un caz care va arata, deopotriva : (i) suportabilitatea sistemului asigurarilor din Romania fata de valul de actiuni in raspundere si cereri de despagubire formulate de administratorii judiciari, lichidatori, creditori si actionari (acestia din urma, chiar in procese te tip class action), val care vine si care se magnifica pe zi ce trece, pina va ajunge la dimensiunea unui tsunami, precum si  (ii) modul in care s-a pus in aplicare obligatia asigurarii de raspundere manangeriala, in urma modificarii din 2006 a Legii societatilor nr.31/1990. Vom vedea daca aceasta regula a guvernarii corporatiste, prezenta peste tot in lume, s-a aplicat corect si sincer (si, in acest caz, vom avea contracte clare, fara excluderi de la plata sau suspendari, si sume rezonabile platite pagubitilor, cu consecinta decongestionarii tribunalelor de aceste procese care vin) sau a fost o cirpeala ori o spoiala tipic romaneasca, o simpla bifare a unei obligatii (si, in acest caz, vom avea sume asigurate derizorii, precum si zeci si zeci de clauze de excludere, cazuri de suspendare, refuzuri etc., asa cum se intimpla, de altfel, in asigurarile de raspundere civila auto sau de bunuri). Test important si urgent, de altfel, si pentru proaspat constituita Autoritate de Supraveghere Financiara, care include acum si supravegherea si controlul asiguratorilor.

Va intrebati, probabil, de ce cred ca vom avea un tsunami de actiuni in raspunderea contra managerilor? Asa cum am spus aici (http://www.piperea.ro/factura-crizei/) in cele peste 35 de mii de dosare de insolventa care sunt pe rolul tribunalelor romanesti, s-au acumulat, in anii crizei, adica in perioada 2009-2012, creante totale de peste 112 mld lei (in jur de 28 mld euro) din care cel putin 25 mld euro nu vor putea fi acoperite de debitorii insolventi, din lipsa de lichidati si active. Cind activele debitorilor insolventi sunt insuficiente pentru acoperirea intregii mase credale, administratorii judiciari, lichidatorii, creditorii (in procedura insolventei) sau actionarii (in proceduri de drept comun) pot pretinde aceste sume de la cei care au cauzat insolventa, adica de la manageri, in principal. Acesti bani vor putea fi ceruti de la manageri. Si, daca exista asigurari de raspundere manageriala, si de la asiguratori.

 

Articol scris de Gheorghe Piperea şi publicat pe blogul personal, www.piperea.ro

Gheorghe Piperea este avocat, profesor universitar doctor, vicepreşedinte UNPIR şi membru al INSOL Europe.